Miljøgift i barneklær – hvordan unngå dette?
I dag er det et økende fokus på miljøgifter spesielt, og barneklær spesielt, både på sosiale medier og i TV og radio. Mange lurer på hvordan man unngår miljøgift i barneklær, og det er ikke så vanskelig som mange kanskje frykter.
Vær bevisst
I følge en test som er utført av svenske Testfakta, er det funnet miljøgifter og kjemikalier i en rekke jeans. Jeans er populære og barnevennlige plagg for gutter og jenter, de er slitesterke og egner seg utmerket for herjing, klatring og lek. Verstingen i dongeribukser er det miljøfarlige stoffet nonylfenoletoxylat. Nonylfenoletoxylat er en kjemisk løsning som har blitt bruk i industrien i over femti år.
Når dette stoffet brytes ned dannes det blant annet nonylfenol, som har vist seg å ligne østrogen. Derfor kan stoffet forårsake hormonforstyrrelser, men det er også en giftstoff på andre måter. Det er også lite nedbrytbart. Som giftstoff, eller toksin som det også kalles, kan det føre til at organismer blir dekt av såpelignende lag slik at det blir vanskelig for dem å bevege seg. Det kan også gjøre organismer mindre intelligente og gjøre at de mister bevisstheten. Det fører også til leverskader og redusert fertilitet.
Eksempler på organismer som rammes er fisk og andre marine vesener som dyreplankton og planteplankton. Det påvirker også de som bruker vannet som drikkevann. Nonylfenol kan forårsake langtidseffekter i hav- og vannmiljø.
Økologiske og ubehandlede klær
Klær og tekstiler uten syntetiske stoffer, gifter eller kjemiske behandlinger er eksempler på økologiske klær. Når begrepet ”ubehandlet” brukes om for eksempel klær, betyr det at tekstilet ikke er utsatt for unødvendig kjemisk behandling som eksempelvis blekemiddel, formaldehyd, møllgift, superwashbehandling og fargestoffer med skadelige tungmetaller. Ubehandlet ull har det naturlige innholdet av ullfett (lanolin) intakt, og tekstilene har alle sine gode egenskaper i behold.
Å kjøpe brukte barneklær er også en fin måte å unngå miljøgifter på, da disse klærne allerede er vasket og brukt og ikke kommer rett fra fabrikken. Da bidrar du ikke til å opprettholde en industri som produserer klær med miljøgifter, og som en bonus får du god kvalitet til en brøkdel av prisen som du ville fått på nye plagg. Flere at de store klesskjedene melder om at de har begynt å ta i bruk resirkulert ull og polyester, undersøk butikken du handler fra for nærmere informasjon. Ellers er økologisk lin og resirkulert polyamid fine måter å kjøpe økologisk på. Økologisk hamp er det siste tilskuddet på listen av miljøvennlige materialer, og økologisk bomull er nå lettere å få tak i enn noensinne.
Nå kan man også se etter svanemerkede tekstiler. Dette er tekstiler som er produsert økologisk. Økologisk bomull er dyrket uten bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel. Dette er bra, for det forgiftet og belaster jorda mye mindre enn med konvensjonell dyrking.
På nettet finner man gode nettsider som tilbyr oversikter over økologiske og miljøvennlige tekstiler og butikker. Det finnes også sider hvor man kan sjekke om det man har kjøpt inneholder gift eller ei. På denne måten kan man bli en bevisst forbruker på en enkel måte.